BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Followers


Pengalaman sebenarnya mematangkan. Setiap perkataan yang kita dengar setiap lontaran suara yang dikeluarkan semuanya membuatkan otak kita sering berfirkir. Fitrah insan nakkan kebaikan, jadi setiap insan pasti mengharapkan dirinya yang terbaik. Sehinggakan ada orang yang sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan/menjadi yang terbaik kepada diri atau individu lain atau masyarakat. Namun semua itu tetap kosong apabila tidak diisi dengan laluan ilmu, kerana ilmu yang akan menentukan kaifiat untuk seseorang insan mencapai matlamat yang ingin digapai. Ilmu pula apabila tidak dituntun oleh kalam Allah yakni al-Quran dan Rasulullah SAW tidaklah ia berguna kerana tidak ada sebaik-baik kalam melainkan kalam Allah dan Rasulullah SAW.

Terasa sungguh enak apabila membaca penulisan Dr Asri Zainul Abidin tentang bukunya yang berjudul 'Aku Ingin Kembara Lagi'. Beliau membawa pembaca untuk lebih terbuka minda dan banyak berfikir supaya tidak jumud. Kepentingan kemabara juga beliau terapkan kerana daripada pengembaraan lah insan dapat berfikir tentang apa yang tuhan ciptakan. Kita hanya duduk dalam kelompok kita, tetapi kelompok luar kita tidak mengenali dan tidak tahu bagaimana mereka. Lalu kembara menjadi mekanisme untuk kita mengetahui semua itu.

Terasa lebih indah apabila dikongsikan bersama. Cuma kadang-kadang kita terlalu memilih untuk siapa kita kongsi sehingga insan yang kita kongsi tidak dapat mengikut rentak dengan baik. Melihat situasi ini sahabat sekalian paling penting kita kena rancang stategi dakwah dan sentiasa membetulkan kesilapan. Dan apa yang dapat saya katakan ini juga sebagai kembara, kita sudah lalui sesuatu situasi yang kita rasa tidak baik lalu kita mengubahnya. Penulisan yang saya tulis ini juga merupakan kembara hidup saya, boleh jadi pada masa akan datang penulisan saya bertentang dengan apa yang saya tulis dikemudian hari. Saya tiadalah apa-apa yang dapat dibanggakan dan berharap sangat akan ada sahabat yang menegur dan sentiasa membaiki serta menasihati diri yang lemah ini. Wallahu'alam....

al-Faqir ila afwi robbih
- Haziq Alafasy

0 comments:

 
Multi-Colored Light Pointer