BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Followers


Manusia asyik bercerita tentang siapa hebat dan paling hebat di antara yang hebat. Sehingga ada kalanya mereka bergaduh dalam perkara yang remeh. Segala pertikaian mereka sedikitpun tidak memberi manfaat kepada diri mahupun masyarakat. Bertikam lidah itu lumrah untuk mengangkat siapa yang mereka rasa hebat. Kekayaan juga kadang-kadang menjadi unsur dalam menentukan sokongan mereka kepada sesorang. Berapa ramai insan hari ini yang merantaunya seseorang kerana harta ? Berapa ramai insan hari ini yang hilang ketaatan kepada yang Maha Pencipta kerana harta ? Berapa ramai insan hari ini yang sanggup meninggalkan keluarga tersayang kerana harta ? Harta bagi mereka satu impian yang patut untuk digapai walaupun bukan mereka yang kaya, cukup sekadar dapat bersama orang kaya.

Maka insan pada hari ini adalah insan yang buta kerana tidak melihat kepada penciptanya. Siapa yang hebat segala-galanya itu ada Allah. Allah menceritakan dalam al-Quran Dia menjadikan langit dan bumi, menjadikan siang dan malam, mnejadikan tumbuh-tumbuhan dan segala yang wujud adalah atas kekuasaan dan kehebatan Allah. Maka siapa yang boleh melakukan seperti apa yang Allah lakukan ? Jawapannya sama sekali tidak ada yang dapat menandingi kehebatan Allah SWT. Kayanya manusia juga kerana Allah. Allah mempunyai segala-galanya. Kenapa kita tidak meminta kepada Allah. Sedangkan dalam kisah Hasan al-Basri datang 3 keadaan kepada beliau.

1* Keadaan pertama datang seorang hamba Allah yang mengadu tentang kemarau yang panjang kepada Hasan al-Basri. Lalu beliau menyuruh supaya dia untuk pulang dan beristighfar kepada Allah.

2* Keadaan kedua datang pula seorang yang mengadu tentang kemiskinannya. Lalu Beliau menyuruh dia pulang dan berisitighfar.

3*Kedaan ketiga datang pasangan suami isteri yang mengadu setelah lama mereka bersama tetapi tidak dikurniakan zuriat. Lalu kata Hasan al-Basri pulang dan beristighfar kepada kedua mereka.


Apa yang dapat kita fahami. Dari Allah jualah segala-galanya dapat kita kecapi. Siapa pun  dia walau hebat macam mana pun. Dia tetap tidak boleh beri apa yang insan inginkan. Hubungan dengan Allah perlu kita jaga untuk meraih redha Allah. Allah tidak akan berlaku zalim sekirannya hambaNya sering bersama Dia apabila dalam keadaan yang susah mahupun senang. Nukilan al-Faqir juga adalah kerana kuasa Allah dan izin daripadaNya jika tidak. Saya juga tidak mampu untuk menulis dan sebagainya. Wallahu'alam ~


*HaziqAlafasy*

1 comments:

Anonymous said...

Allahu, rasa mcm kena tegur 'direct' dari Dia . Segala apa yg kita buat, kena fikir kerana Dia . Thanks, akh.

Nk bgi cadangan, klau boleh lebihkn kpd bentuk 'dialog' @ 'cerita' supaya kami ( the readers ) tak bosan . Harap maklum. Asif jiddan.

 
Multi-Colored Light Pointer