BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

LIMA WASIAT SAIDINA ABU BAKAR


Sahabat Rasul SAW, Abu Bakar Ash-Shiddiq, berkata, ''Kegelapan itu ada lima dan pelitanya pun ada lima. Jika tidak waspada, lima kegelapan itu akan menyesatkan dan memerosokkan kita ke dalam panasnya api neraka. Tetapi, barangsiapa teguh memegang lima pelita itu maka ia akan selamat di dunia dan akhirat.''

Pertama, cinta dunia (hubb al-dunya). Rasulullah bersabda, ''Cinta dunia adalah biang segala kesalahan.'' (HR Baihaqi). Manusia yang berorientasi duniawi, ia akan melegalkan segala cara untuk meraih keinginannya. Untuk memeranginya, Abu Bakar memberikan pelita berupa takwa. Dengan takwa, manusia lebih terarah secara positif menuju jalan Allah, yakni jalan kebenaran.

Kedua, berbuat dosa. Kegelapan ini akan tercerahkan oleh taubat nashuha (tobat yang sungguh-sungguh). Rasulullah bersabda, ''Sesungguhnya bila seorang hamba melakukan dosa satu kali, di dalam hatinya timbul satu titik noda. Apabila ia berhenti dari berbuat dosa dan memohon ampun serta bertobat, maka bersihlah hatinya. Jika ia kembali berbuat dosa, bertambah hitamlah titik nodanya itu sampai memenuhi hatinya.'' (HR Ahmad). Inilah al-roon (penutup hati) sebagaimana disebutkan dalam QS Al-Muthaffifin (83) ayat 14.

Ketiga, kegelapan kubur akan benderang dengan adanya siraj (lampu penerang) berupa bacaan laa ilaaha illallah, Muhammad Rasulullah. Sabda Nabi SAW, ''Barangsiapa membaca dengan ikhlas kalimat laa ilaaha illallah, ia akan masuk surga.'' Para sahabat bertanya, ''Wahai Rasulallah, apa wujud keikhlasannya?'' Beliau menjawab, ''Kalimat tersebut dapat mencegah dari segala sesuatu yang diharamkan Allah kepada kalian.''

Keempat, alam akhirat sangatlah gelap. Untuk meneranginya, manusia harus memperbanyak amal shaleh. QS Al-Bayyinah (98) ayat 7-8 menyebutkan, orang yang beramal shaleh adalah sebaik-baik makhluk, dan balasan bagi mereka adalah surga 'Adn. Mereka kekal di dalamnya.

Kelima, shirath (jembatan penyeberangan di atas neraka) dan yaqin adalah penerangnya. Yaitu, meyakini dan membenarkan dengan sepenuh hati segala hal yang gaib, termasuk kehidupan setelah mati (eskatologis). Dengan keyakinan itu, kita akan lebih aktif mempersiapkan bekal sebanyak mungkin menuju alam abadi (akhirat). Demikian lima wasiat Abu Bakar. Semoga kita termasuk pemegang kuat lima pelita itu, sehingga menyibak kegelapan dan mengantarkan kita ke kebahagiaan abadi di surga. Amin.

Rahsia Dahsyatnya Doa

Mungkin ada antara kita yang menggangap doa itu remeh,padahal doa memiliki potensi yang besar bagi menggubag segala-galanya. Apabila Allah berkenan mengabulkan sesuatu doa,segalanya menjadi mudah seperti mengembalikkan tapak tangan.Allah maha berkuasa mengabulkan doa sesiapa sahaja yang memohon daripadanya,di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Oleh sebab itu percayalah, doa itu pasti memberikan manfaat bagi sesiapa sahaja. Orang yang berdoa tidak pernah rugi. Malah, doa itu dapat mewujudkan sesuatu yang luar biasa.

Apakah rahsia doa? kita dapat memahaminya apabila kita menhetahui terlebih dahulu apakah manfaat doa. Antar manfaat doa adalah seperti berikut:

1. Doa itu ibadah kerana ia adalah perintah Allah.
2. Doa adalah intipati ibadah. Ibadah yang tidak diiringi dengan doa umpama buah
tanpa isi.
3. Doa itu mulia di didi Allah kerana ia menunjukkan sifat hamba dalam diri manusia.
4. Doa dapat mengubah takdir yang buruk menjadi baik apabila Allah berkenan
mengubahnya.
5. Doa adalah senjata yang ampuh ataupun mujarab bagi orang yang beriman.

Lima keistimewaan doa di atas dapat mewujudkan kedahsyatan ataupun keajaiban doa. Apalagi apabila doa itu diucapkan oleh oang tertentu yang menjadikan doa itu cepat terkabul. Doa seperti itu terus menembus langit sampai ke Arasy. Maksudnya,Allah dengan segera mengabulkannya. Dalam Quran, kita dapat melihat keajaiban doa seperti itu iaitu doa para nabi dan orang yang soleh, doa orang tua untuk anaknya dan doa orang yang teraniaya.

Pertemuaan

Assalamualaikum, Ana mintak maaf bnyk2 sbb ana x smpt nk update blog ini.......
Tapi lps nie mgkin ana akan update blog nie sbb priksa dh abis

 
Multi-Colored Light Pointer